Bancherii au taiat dobanzile, dar clientii nu au simtit

Data publicarii: 04-02-2011 | Finante-Banci

Clientii individuali ai bancilor s-au putut imprumuta mai ieftin la sfarsitul anului trecut, dobanda anuala efectiva la creditele de consum in lei ajungand la 17,5% pe an in decembrie, in scadere cu aproape 4,5 puncte procentuale fata de perioada corespunzatoare din 2009, arata datele BNR.

In pofida perceptiei generale ca imprumuturile de consum in lei raman scumpe, costul efectiv a coborat astfel aproape de minimele istorice din 2007, dupa ce dobanzile au scazut constant timp de patru luni consecutive.

Bancherii au ieftinit creditele de retail si in prima parte a anului trecut, dar in vara (cand TVA a fost majorata, ceea ce a dus la un salt al inflatiei) dobanzile la imprumuturile fara garantii s-au apropiat din nou de pragul de 20% pe an, pentru a reveni pe scadere abia in ultimele luni din 2010.

"Dobanzile la creditele in lei s-au redus pe masura ce lichiditatea mare de pe piata a permis si scaderea costurilor de finantare pe piata interbancara. Costul creditelor ar putea sa mai scada, dar avand in vedere ca dimensiunea pietei interbancare nu este consistenta, pot sa apara fluctuatii in ambele directii", comenteaza Lucian Anghel, economistul-sef al BCR.

Costul creditelor de consum a fost legat de Robor, indicatorul pietei monetare interbancare, dupa intrarea in vigoare a Ordonantei 50/2010 si astfel clientii au putut beneficia de scaderea dobanzilor la care bancile se imprumuta intre ele. Desi nu a mai redus dobanda de politica monetara din luna mai a anului trecut, BNR a lasat mai multa lichiditate in piata, ceea ce a permis scaderea dobanzilor la depozitele interbancare. Pe de alta parte, bancherii simt tot mai puternic presiunea de a-si majora baza de venituri dupa doi ani in care soldul creditelor a coborat, pentru a reusi sa tina pasul cu cheltuielile inca mari cu provizioanele.

 

integral in: zf.ro