Bancherii au taiat dobanzile, dar clientii nu au simtit
Data publicarii: 04-02-2011 | Finante-BanciClientii individuali ai bancilor s-au putut imprumuta mai ieftin la sfarsitul anului trecut, dobanda anuala efectiva la creditele de consum in lei ajungand la 17,5% pe an in decembrie, in scadere cu aproape 4,5 puncte procentuale fata de perioada corespunzatoare din 2009, arata datele BNR.
In pofida perceptiei generale ca imprumuturile de consum in lei raman scumpe, costul efectiv a coborat astfel aproape de minimele istorice din 2007, dupa ce dobanzile au scazut constant timp de patru luni consecutive.
Bancherii au ieftinit creditele de retail si in prima parte a anului trecut, dar in vara (cand TVA a fost majorata, ceea ce a dus la un salt al inflatiei) dobanzile la imprumuturile fara garantii s-au apropiat din nou de pragul de 20% pe an, pentru a reveni pe scadere abia in ultimele luni din 2010.
"Dobanzile la creditele in lei s-au redus pe masura ce lichiditatea mare de pe piata a permis si scaderea costurilor de finantare pe piata interbancara. Costul creditelor ar putea sa mai scada, dar avand in vedere ca dimensiunea pietei interbancare nu este consistenta, pot sa apara fluctuatii in ambele directii", comenteaza Lucian Anghel, economistul-sef al BCR.
Costul creditelor de consum a fost legat de Robor, indicatorul pietei monetare interbancare, dupa intrarea in vigoare a Ordonantei 50/2010 si astfel clientii au putut beneficia de scaderea dobanzilor la care bancile se imprumuta intre ele. Desi nu a mai redus dobanda de politica monetara din luna mai a anului trecut, BNR a lasat mai multa lichiditate in piata, ceea ce a permis scaderea dobanzilor la depozitele interbancare. Pe de alta parte, bancherii simt tot mai puternic presiunea de a-si majora baza de venituri dupa doi ani in care soldul creditelor a coborat, pentru a reusi sa tina pasul cu cheltuielile inca mari cu provizioanele.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri