Care va fi urmatoarea superputere economica: India sau China

Data publicarii: 07-02-2011 | International

Cresterea economica se indreapta cu rapiditate spre Est si pariurile se pun pe China si India. Economia Chinei creste rapid, dar cu independenta sa fata de investitiile straine poate supravietui daca alte economii isi pied din atractivitate? Economia Indiei este mai auto-sustinuta, dar are de-a face cu o rata mare de coruptie si cu o inflatie in crestere.

Infrastructura. 11% din PIB-ul Chinei este cheltuit pentru dezvoltarea infrastructurii, potrivit Bloomberg, in timp ce in cazul Indiei, doar 6,5% din PIB merge spre infrastructura. India se aSteapta sa cheltuiasca 1 trilion de dolari pentru investitii in infrastructura intre 2012 Si 2017, potrivit publicatiei Livemint.

Bula imobiliara. Banca japoneza Nomura a previzionoat ca pretul caselor din China vor scadea cu 20% pana in decembrie 2011, potrivit Bloomberg. Daca adaugam la acest lucru taxele pe proprietate Si noile reguli de plata pentru a doua Si a treia locuinta, China are probleme serioase la acest capitol. Preturile din Mumbai Si Delhi, din India, s-au dublat de la mijlocul anului 2009 Si pana acum.


Consumul domestic. Dependeta Chinei fata de export o face mai vulnerabila decat India. Potrivit publicatiei Time, circa 35% din PIB-ul Chinei provine din exporturi. In contrast, economia Indiei este mult mai izolata de criza economica globala, de vreme ce consumul domestic reprezinita 57% din PIB. 

 

integral in: capital.ro