ING: Romanii ar putea pierde 8% din puterea de cumparare

Data publicarii: 07-02-2011 | Finante-Banci



Angajamentului Guvernului de a elimina subventiile la energie termica, presiunile la nivel international asupra preturilor alimentelor si faptul ca 2012 va fi an electoral sunt factori care ar putea duce la majorarea inflatiei in cursul acestui an, potrivit unui raport al ING Romania.

Analistii ING sunt de parere ca, pana la finele lui 2011, rata inflatiei risca sa ajunga la 6%, fara sa excluda chiar un nivel de 8%. "Romania a majorat salariile din sectorul public in acest an, iar cresteri ar putea exista si in sectorul privat, ceea ce ar influenta inflatia din 2012, avand in vedere estimarea privind un avans scazut al productivitatii. In plus, 2012 este un an electoral", se arata intr-un raport ING, citat de Mediafax. Economistul-sef al ING Bank Romania, Nicolaie Chidesciuc, a precizat ca scenariul de baza privind inflatia include estimarea de majorare a preturilor alimentelor cu 4,7%.

"Daca cresterea preturilor alimentelor ajunge la 8,5%, aceasta evolutie va avea un impact suplimentar de 1,5 puncte procentuale asupra inflatiei. Un impact aditional de 1,2 puncte asupra ratei anuale a inflatiei ar putea fi generat de eliminarea subventiilor la incalzire", a spus Chidesciuc.

 

sursa: Gandul