Beneficiile date angajatilor scad costurile cu 30%

Data publicarii: 07-02-2011 | Afaceri


Angajatorii care ofera salariatilor avantaje in natura, cum ar fi abonamente telefonice, masini pentru uz personal, cazare sau masa, au costuri mai mici cu 30% decat daca i-ar remunera in bani, datorita scutirii de la plata contributiilor sociale.

Prin modificarile repetate ale Codului fiscal si ale legislatiei de asigurari, din ultimii doi ani, angajatii si angajatorii au pierdut majoritatea facilitatilor fiscale. Treptat, beneficiile in bani sau in natura care erau scutite de la impozitul pe venit si de la contributiile de asigurari au fost triate riguros in procesul tot mai agresiv de "largire a bazei de impozitare", initiat de guvern in goana dupa incasari mai mari la bugetul statului.

Cu toate acestea, firmele reusesc inca sa fructifice cateva reglementari care au ramas favorabile fiscal si prin care isi pot scadea costurile cu personalul. Avand in vedere ca aproape toate avantajele in bani si/sau in natura, exceptie facand ajutoarele de deces, de nastere sau cadourile oferite copiilor minori, sunt impozitate cu 16% ca venituri, angajatorilor le-a ramas ca varianta de diminuare a cheltuielilor stimularea salariatilor cu anumite beneficii  in natura, pentru care nu platesc contributii sociale, cum ar fi masinile pentru uz personal, abonamentele de telefon, cazarea, hrana sau imbracamintea. Aceste tipuri de avantaje sunt exceptate de la plata contributiilor, de la 1 ianuarie 2011, odata cu introducerea lor in Codul fiscal. 

 

citeste integral: capital.ro