Sumele mari absorbite de Finante scumpesc leii pe piata monetara

Data publicarii: 09-02-2011 | Finante-Banci


Dobanzile pentru plasamentele pe termen foarte scurt pe piata interbancara au sarit ieri cu mai bine de un punct, mutandu-se de pe palierul de 3% pe cel de 5% pe an, ceea ce arata ca excesul de lichiditati acumulat in partea a doua a anului trecut incepe sa se epuizeze.

Dealerii spun ca imprumuturile agresive facute de Ministerul Finantelor de la inceputul acestui an si platile trimestriale de taxe si impozite catre buget de la sfarsitul lui ianuarie au absorbit toti leii care balteau pe piata pana de curand.

"Totul a plecat de la platile mari catre buget de la sfarsitul lui ianuarie. Bancile au sperat ca pot sa stea short pe rezerva (sa amane constituirea rezervelor minime spre sfarsitul perioadei - n. red.), dar banii nu se intorc atat de repede de la Finante. Momentan poate sa fie un usor deficit de lichiditati pe piata, iar lumea se obisnuise din august sa fie exces tot timpul", a comentat dealerul unei banci locale.

Actuala perioada de constituire a rezervelor a inceput pe 24 ianuarie si se incheie pe 23 februarie. Pe parcursul lunii fiecare banca trebuie sa acumuleze o anumita suma, stabilita in functie de volumul sumelor imprumutate. Trezorierii pot stabili astfel diferite tactici pe parcursul lunii, fluctuand sumele mentinute in contul de la BNR fata de media zilnica necesara.

Volumul platilor catre buget nu este cunoscut. In ianuarie, Trezoreria a imprumutat aproape 7 miliarde de lei, fata de 4,6 mld. lei, cat isi planificase. In prima saptamana din februarie statul a mai absorbit 2,8 mld. lei, aproape cat isi propusese. Pentru intreaga luna, planurile de emisiuni totalizeaza 5,4 mld. lei. "Finantele au tras multi bani de la inceputul anului, iar planurile de emisiune sunt importante", a comentat dealerul unei alte banci locale. 

 

integral in: zf.ro