Cine va mai primi credite de la banci

Data publicarii: 10-02-2011 | Finante-Banci
Daca Romania va reveni la modelul de dezvoltare bazat pe consum, risca sa cada in dizgratia Europei. IMM-urile ar trebui sa devina tinta predilecta a bancilor.
 
Bancile ar trebui sa faca eforturi pentru a-si educa si fideliza clientii Intreprinderi Mici si Mijlocii, apreciaza guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu. "Consumul va creste, dar la cei care produc. Cei care vin cu cresteri de productivitate vor avea si cresteri de salarii si probabil, la sfarsit, va creste si consumul social", a declarat guvernatorul la un seminar pe teme economice.

Oficialul BNR a avertizat ca, in cazul in care Romania va reveni la modelul de crestere bazat pe expansiunea consumului, risca sa cada in dizgratia Europei. "Romania nu va mai fi creditata din exterior, daca se va dezvolta iar pe baza consumului", avertizeaza Isarescu.

Nevoie de specialisti

Totodata, oficialul BNR a spus ca este interesul bancilor sa pregateasca specialisti pentru a acorda consultanta, inclusiv in domeniul fondurilor europene.Isarescu considera ca bancile trebuie sa ajute IMM-urile si pentru a-si dezvolta in continuare capacitatile antreprenoriale. "Multe dintre proiectele care au blocat pur si simplu accesul altora la fonduri europene sunt niste ganduri frumoase, nu niste vise, unele sunt introduse uneori din interese politice, nepotisme, interese locale, nici nu mai stii ce este, si blocheaza alte proiecte. Unii oamenii au vrut sa faca ceva, dar de la inceput iti dai seama ca nu au avut viziunea necesara", a aratat guvernatorul bancii centrale.

Integral in Romania Libera