Putine surprize din partea Fondului Proprietatea

Data publicarii: 10-02-2011 | Bursa

Cristian Tudorescu (Explore Asset Management): Listarea nu a adus nicio efervescenta prelungita si nici dezamagiri semnificative

Ieri am consemnat la Bursa de Valori Bucuresti o sedinta marcata de o evolutie divergenta, cresterea generala a pietei fiind contrabalansata de un declin de 0,75% pe indicele BET-FI, al societatilor de investitii financiare. Lichiditatea pietei regular s-a cifrat la 23,49 milioane lei, fiind asigurata in proportie de doua treimi de rulajul pe actiunile Fondului Proprietatea (FP). Debutul a fost pozitiv, insa chiar din prima ora de tranzactionare SIF-urile au intrat "pe rosu". Indicii BET si BET-C au reusit insa sa isi conserve castiguri modeste, de 0,38% si, respectiv, 0,79%.

"Evolutia pietei romanesti de la inceputul lui 2010 a fost, in general, incurajatoare pentru tendinta pe intregul an. Astfel, nu am avut nicio efervescenta prelungita sau exagerata in contextul listarii Fondului Proprietatea, pe de alta parte evenimentul nici nu a generat dezamagiri semnificative, asa cum erau unele temeri in piata", a declarat pentru Curierul National Cristian Tudorescu, expert piete de capital la Explore Asset Management. In opinia sa, revenirea treptata a increderii creeaza, in continuare, premisele unor cresteri in 2010, insa, pe parcurs, pot aparea momente care sa puna sub semnul intrebarii tendinta ascendenta a burselor. "Piata nu ar trebui sa uite faptul ca problemele datoriilor suverane pot reveni in actualitate in aceasta primavara", a mai spus Tudorescu.

Evolutii in asteptari pe FP

Cea mai buna lichiditate in sesiunea de ieri, cu transferuri insumand 16,04 milioane lei, s-a consemnat pe titlurile FP, care s-au depreciat usor, cu 0,40%, pana la pretul de 0,627 lei/actiune. "Pana acum tranzactionarea actiunilor FP la bursa se incadreaza in media asteptarilor, in sensul ca pretul se situeaza undeva intre expectatiile fostilor proprietari, care doresc un nivel cat mai apropiat de un leu, si cele ale potentialilor cumparatori, care aveau drept reper ultimele preturi de 0,5 lei de pe piata nereglementata", a comentat Cristian Tudorescu. El spune ca acest emitent s-a integrat bine in ansamblul pietei, coborarea lichiditatii din ultimele zile neavand o semnificatie deosebita. Pe parcursul anului, titlurile FP ar trebui, in mod normal, sa cunoasca o apreciere de pret, insa trebuie luate in calcul riscurile unor scaderi in corelatie cu evolutia pietelor internationale. "Pe termen mediu ma astept ca listarea FP sa duca lichiditatea zilnica a bursei la un nivel sustenabil de 10 milioane, iar pentru depasirea acestui prag trebuie sa avem realizat programul anuntat de Ministerul Economiei, cu listarea participatiilor din SNP, Transgaz, Transelectrica, alaturi de un IPO al Romgaz undeva in urmatoarele 12 luni", a adaugat reprezentantul Explore Asset Management.