Ce hibe ascund calculele deficitului bugetar

Data publicarii: 11-02-2011 | Economie


In timp ce Guvernul se lauda ca a obtinut un deficit bugetar mai mic decat cel agreat cu FMI, institutia financiara atrage atentia ca nu au fost luate in calcul toate cheltuielile.

Deficitul bugetar din 2010, de 33,3 miliarde lei, a fost cu circa un miliard de lei mai mic decat tinta pe care Guvernul a stabilit-o cu Fondul Monetar International (FMI) prin acordul de finantare. Rezultatele bune ale executiei bugetare, dupa cum a declarat mini-strul de finante, Gheorghe Ialomitianu, se datoreaza in primul rand majorarii TVA. Autoritatile romane omit sa spuna, insa, ca aceste "rezultate bune"sunt viciate de insasi metoda de calcul a deficitului.

Cu toate ca ar fi trebuit sa se alinieze metodei de calcul ESA 95, pe care o folosesc statele membre si Comisia Europeana, Ministerul de Finante utilizeaza inca raportarea in baza cash, care nu ia in calcul cheltuielile angajate, dar neefectuate.

De unde apar diferentele

Din cauza acestor diferente, deficitul bugetar in baza cash pare "cosmetizat". De exemplu, conform ESA 95, nivelul soldului negativ al bugetului a fost mai mare cu 1,4% din PIB in 2009, si cu 0,8% din PIB, in urma cu doi ani, decat cel pe cash. 

 

continuarea in: capital.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: