Fermierii anunta din nou scumpiri

Data publicarii: 11-02-2011 | Economie
In anii trecuti, alimentele se scumpeau din cauza cresterii costurilor; acum e criza de materii prime

Dupa ulei, lapte si carne va veni randul painii, pentru ca rezervele de grau sunt pe sfarsite, avertizeaza sindicatul agricultorilor. Daca uleiul se scumpeste pentru ca nu mai avem materie prima, pretul painii va fi mai mare din cauza ca Guvernul nu a luat nicio masura de pastrare a graului in tara.

Saptamana trecuta liderii sindicatelor din industria alimentara spuneau ca este iminenta scumpirea uleiului, cu pana la 30%, din cauza ca fabricile au ramas fara floarea-soarelui. Acum, liderii sindicatelor din agricultura - ramura precursoare industriei alimentare - anunta ca problema graului nu a fost rezolvata, astfel ca este iminenta o scumpire cu 15% a painii.

Si lactatele si carnea vor fi mai scumpe, cu pana la 5%, iar berea va costa cu 4% mai mult - de data aceasta pentru ca transportul produselor este tot mai scump. O alta motivatie invocata de sindicalisti este aceea ca salariile in agricultura si in sectorul alimentar nu au mai crescut in ultimii doi ani. Statisticile oficiale arata ca in ambele domenii salariul mediu pe ramura a stagnat, ramanand din 2009 pana in prezent sub nivelul de 1.000 de lei.

 Aceste noi majorari de preturi vin dupa ce in ianuarie s-a intamplat acelasi lucru. Laptele s-a scumpit cu 20%, iar branza cu 4%. Pretul kilogramului de cartofi a fost majorat cu 12%, iar cel al carnii cu 15%.

 

integral in: Adevarul