MADR: Interventia statului pentru reglarea pretului painii nu este permisa

Data publicarii: 11-02-2011 | Diverse

Interventia administrativa a statului nu este permisa, in conditiile unei piete unice europene, pentru a influenta pretul painii, iar instrumentele de reglementare nu permit aplicarea masurilor protectioniste in piata, afirma Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

Comunicatul MADR constituie un raspuns la afirmatiile formulate, joi, de presedintele Agrostar, Nicolae Stefan, intr-o conferinta de presa. Nicolae Stefan a afirmat ca pretul painii si al produselor de panificatie va creste cu 10-15 procente in perioada urmatoare, intrucat nu a existat preocupare din partea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale de a achizitiona productia interna si de a crea stocuri pana la recolta noua din acest an. Astfel, producatorii au fost obligati sa-si vanda recolta la un pret mic pentru a-si achita datoriile de la banci. 

Potrivit MADR, faptul ca piata graului din Romania functioneaza dupa aceleasi reguli ale pietei unice europene, cu evolutii exceptionale ale pretului care se incadreaza in marja preturilor practicate la nivel comunitar, reprezinta o evidenta, care nu poate fi imputata ministrului Agriculturii, asa cum afirma presedintele Agrostar. 

Sursa: AGERPRES