Scumpiri la biletele de tren, metrou si RATB

Data publicarii: 11-02-2011 | Actualitate

Biletele de tren, de metrou si cele RATB vor costa mai mult, companiile fiind nevoite sa scumpeasca biletele din cauza cresterii pretului combustibililor cu 80 la suta comparativ cu toamna anului 2008, inflatiei, majorarii salariilor in cadrul companiilor si devalorizarii leului.

Potrivit scrisorii de intentie a FMI, Fondul este de acord cu aceste majorari, care ar putea depasi 40 la suta la RATB si 10 la suta la Mertrorex si CFR, majorarile urmand sa fie facute pana in vara acestui an. 

Potrivit companiilor, procentele exacte nu pot fi inca anuntate cu exactitate deoarece procentele vor fi stabilite in conformitate cu actele normative si conditiile de la data exacta a ajustarii. 

Scumpirile ar putea sa fie insotite de disponibilizari, cel putin la companiile de cale ferata. Transportul feroviar de marfa trebuie sa ajunga sa functioneze fara subventii, a declarat marti, seful misiunii FMI pentru Romania, Jeffrey Franks. Acesta a subliniat ca transportul feroviar exista in toate tarile si chiar atrage utilizatori de la transporturile rutiere. In acest context, seful misiunii FMI pentru Romania a subliniat ca nu au fost stabilite cote de personal care trebuie disponibilizat si ca dezvoltarea unor sectoare din domeniul transporturilor ar putea atrage personalul care nu mai este necesar in alte sectoare. 

Presedintele Federatiei Mecanicilor de Locomotiva, Iulian Mantescu, a declarat luni, la finalul discutiilor cu FMI, ca, fara restructurarea companiilor de cale ferata, disponibilizarile nu vor duce la evitarea falimentului companiilor feroviare. Acesta a precizat ca circa 5.000 - 6.000 de salariati risca sa ramana fara loc de munca in primavara acestui an si ca sindicatele iau in calcul toate actiunile pentru a impiedica noi disponibilizari. 

Sursa: AGERPRES