Directorul FMI propune o moneda globala

Data publicarii: 11-02-2011 | International

 FMI-ul vede ca solutie a problemelor financiare utilizarea extinsa a unei monede globale - DST-ul -, precizand totodata ca se impune o crestere a rolului ocupat de moneda chineza in relatiile economice internationale; in SUA, somajul a inregistrat o scadere, trimitand un val de optimism in pietele financiare internationale.

Dominique Strauss-Kahn, directorul FMI, sugereaza ca existenta unei monede globale care sa inlature dominatia dolarului american ar putea ajuta la inlaturarea instabilitatii financiare in viitor.

Intr-un discurs tinut la Washington, Strauss-Kahn a argumentat ca rezervele pe care tarile membre le mentin in fond ar putea fi folosite, in locul dolarilor americani, pentru a evalua comertul international. Asa numitele drepturi speciale de tragere (DST) ar ptuea fi o buna alternativa pentru dolarul american in rezervele valutare ale bancilor centrale, considera Strauss-Kahn, citat de The Guardian.

"Utilizarea DST-ului pentru comertul international si pentru denominarea activelor financiare ar putea reprezenta un excelent tampon fata de volatilitatea ratelor de schimb valutar", a explicat Strauss-Kahn, in vreme ce "emiterea de bonduri denominate in DST ar putea institui o noua clasa de active financiare".

FMI-ul a publicat un proiect care sustine afirmatiile lui Strauss-Kahn, invitand economistii de varf la discutii cu privire la viitorul sistemului financiar international.

FMI solicita un mai mare rol pentru yuanul chinezesc

Pana la implementarea unei monede globale, Strauss-Kahn a vorbit si despre importanta sporirii rolului pe care il are moneda chinezeasca in comertul global. Adaugarea unor monede ale economiilor emergente, cum este cazul yuanului, in cosul de valute de referinta, ar aduce mai multa stabilitate sistemului global.

Strauss-Kahn a avertizat ca fara unele ajustari aduse sistemului monetar global, se pun premizele urmatoarei crize, in conditiile in care dezechilibrele globale se maresc permanent si totodata cresc presiunile ratelor de schimb, noteaza Reuters.

Principala problema legata de yuan insa este faptul ca acesta nu se tranzactioneaza liber pe pietele financiare iar pietele chinezesti sunt in marea lor majoritate inchise. Beijingul incurajeaza un program pilot prin care incearca extinderea utilizarii yuanului in tranzactiile din afara granitelor, in incercarea de a creste importanta regionala si globala a propriei monede.

Integral in Ziare.com