Bancile fac nenumarate concesii la rambursarea creditelor

Data publicarii: 15-02-2011 | Finante-Banci


Numarul clientilor care au avut probleme la rambursarea ratelor este semnificativ, astfel incat unele banci au renuntat si la comisioanele percepute la acordarea de facilitati la plata creditelor.

Reducerea semnificativa a veniturilor persoanelor fizice a facut ca pentru multe din acestea ratele la credite sa fie din ce in ce mai greu de platit. Ratele restante la creditele contractate de populatie insumau aproape 5,5 miliarde de lei la sfarsitul lunii decembrie 2010, de aproape 5,6 ori mai mari decat in urma cu doi ani.

Cei care nu-Si mai pot plati datoriile catre banci pot solicita finantatorilor restructurarea imprumutului pentru a li se reduce valoarea ratelor lunare. Singura solutie pe care o au la dispozitie cei care nu-Si mai pot plati datoriile catre banci este sa restructureze creditul pentru a diminua valoarea ratelor lunare. Rate mai mici pot fi obtinute prin extinderea perioadei de rambursare sau prin obtinerea de perioade de gratie, in care clientul nu plateste niciun leu sau achita numai dobanda.

Facilitatile la rambursarea creditelor sunt acordate pe perioade de timp limitate, de Sase sau 12 luni, in functie de banca finantatoare. Majoritatea creditelor restructurate au fost cele acordate in franci elvetieni, potrivit informatiilor furnizate de bancile care au dat finantari "exotice". Leul s-a depreciat cu -circa 60% fata de franc din 2007 pana in prezent, ratele in franci crescand Si mai mult daca s-a majorat Si dobanda perceputa de banca. 

 

citeste mai mult: capital.ro