Cate carduri bancare exista in Romania. Cinci motive sa-ti faci unul

Data publicarii: 15-02-2011 | Finante-Banci


Ascutirea concurentei de pe piata cardurilor bancare a determinat institutiile de credit sa ofere din ce in ce mai multe beneficii suplimentare potentialilor clienti

In prezent, in Romania sunt circa 12.580.600 de carduri valide aflate in circulatie, potrivit celor mai recente date ale Bancii Nationale din Romania (BNR). Numarul lor este cu aproximativ un milion mai mic decat cel inregistrat in 2008. Iar cardurile de credit sunt primele la care au renuntat romanii. Datele oficiale arata ca sunt in circulatie aproximativ 2,19 milioane de astfel de instrumente de plata, cu circa jumatate de milion de unitati mai putin decat in urma cu trei ani.

Asta in conditiile in care reteua de ATM-uri si POS-uri disponibile in Romania a continuat sa se mareasca de la an la an, pana la nivelul actual de 10.100 de ATM si 103.400 de POS.
Insa, poate cea mai importanta masura luata de banci pentru a conserva declinul acestui segment a fost apropierea constanta a dobanzilor practicate pentru banii imprumutati cu acest instrument de cele ale creditelor de consum.
publicitate
Si numarul de carduri de debit, pe care multi dintre romani primesc salariul sau pensia, a scazut de-a lungul ultimilor ani. Daca in 2008, erau valide peste 10,8 milioane de unitati, in penultimul trimestru al lui 2010, ele se ridicau la un total de 10,3 milioane de exemplare. 

 

integral in: Gandul