Care sunt cele mai avantajoase depozite: in lei sau in euro

Data publicarii: 16-02-2011 | Finante-Banci


Daca vreti sa obtineti randamente cat mai mari pentru sumele pe care le puneti deoparte la banci, cel mai indicat este sa alegeti depozitele in moneda nationala, spun specialistii.

Romanii ar putea iesi in castig daca vor alege economiile in lei si nu in euro, in 2011, potrivit estimarilor unora dintre analistii locali. Ei se bazeaza pe argumentul ca moneda nationala se va intari in raport cu cea europeana, iar inflatia va mai scadea.

In prezent, dobanzile depozitelor la termen in lei urca pana la aproximativ 8% pe an, in timp ce dobanzile maxime ale depozitelor in euro ajung la 4% pe an sau usor peste acest nivel.

Analistii financiari recomanda ca economisirea sa se realizeze in moneda in care vor fi utilizati banii, asa incat deponentul sa evite riscul de curs. Astfel, daca sumele sunt mentinute in lei insa urmeaza sa fie folosite in euro, o eventuala depreciere a leului fata de euro in perioada in care banii sunt pastrati in cont va diminua suma pe care deponentul o are la dispozitie la scadenta.

Cu toate acestea, remarca Dragos Cabat, managing partner al Efin.ro, "pe masura ce inaintam spre finele anului, depozitele in lei devin mai avantajoase decat cele in euro, in conditiile in care leul este de asteptat sa se aprecieze in raport cu moneda europeana".

 

integral in: evz.ro