Cum tinem banii economisiti?

Data publicarii: 18-02-2011 | Finante-Banci


Totdeauna ai o problema daca iti lipsesc banii, dar, in zilele noastre, problema devine si mai complicata daca esti doldora de bani, dar nu stii ce sa faci cu ei. Cel mai inteligent lucru, fireste, este sa-i investesti intr-o afacere. Dar daca investesti otova, fara sa te pricepi, e ca si cum ai porni sa treci Dunarea fara sa stii sa inoti. Te duci la fund.

Banii la ciorap

Asemenea neinotatori inca mai au predilectia mostenita din batrani sa tina banii la ciorap. Ciorapul li se pare unora mult mai in siguranta decat banca. Ciorapul nu da faliment. Ciorapul nu e pandit de hackeri si nici nu stie cineva cati posezi si, mai ales, de unde i-ai agonisit pe timp de criza.

Avantajele ciorapului sunt, totusi, anihilate de doi factori fatali: jaful si inflatia. Cine pusese 100.000 la ciorap in '89, ca sa-si ia apartament, s-a pomenit dupa denominare ca poate cumpara cu ei vreo 25 de oua - dar numai in cazul cand a preschimbat la timp bancnotele scoase din uz.

Depozitul la banca

La sfarsitul anilor '90 si inceputul deceniului trecut, depozitul la banca era mai sigur si chiar mai inspititor decat o afacere. Bancile duceau lipsa de lichiditati si ofereau dobanzi cu mult peste rata inflatiei.

[...]

Pana la urma, care este concluzia?

Concluziile sunt mai multe, dar ele nu vor satisface sperantele celor care cauta mijloacele de a stopa devalorizarea micilor economii, adunate ban langa ban, cu truda:

1. Oricum si oriunde am pastra banii, ei vor scadea in valoare: ii afecteaza inflatia.

2. Pastrarea banilor la ciorap este cea mai riscanta si paguboasa.

3. Depunand la banci, nu este recomandata lacomia: dobanda mare poate sa insemne risc mare.

4. Actiunile sunt un exercitiu profitabil, dar numai pentru cine se pricepe. Cine nu sa nu incerce.

5. Investitia in aur ramane sigura, dar cu fluiditate redusa.

6. Revin de unde am plecat: oricum ai depozita banii, pierzi, intrucat inflatia le scade valoarea. Singurul mod ca sa nu pierzi este sa nu-i ai. 

 

citeste mai mult: ziare.com