Autoritatile de Bruxelles supravegheaza mai atent bancile din statele membre UE

Data publicarii: 21-02-2011 | Finante-Banci



BNR va trebui sa notifice Comisiei Europene si Autoritatii Bancare Europene orice autorizatie acordata unei institutii de credit, orice retragere de autorizatie, precum si masurile luate pentru protejarea deponentilor si investitorilor in cazul unei banci intrate sub administrare speciala, potrivit unui proiect de Ordonanta de Urgenta publicat pe site-ul Ministerului de Finante.

Autoritatea Bancara Europeana este un organism de reglementare nou creat la nivelul Uniunii Europene, care a inceput sa functioneze din acest an. Printre atributiile institutiei se numara si pastrarea unei evidente a tuturor institutiilor de credit din statele membre UE.

Totodata, proiectul de Ordonanta de Urgenta - creat pe baza angajamentelor asumate de Romania in cadrul acordului stand-by incheiat cu Fondul Monetar International - vizeaza intarirea atributiilor administratorului special desemnat la o institutie de credit aflata in dificultate, astfel incat acesta sa implementeze mai rapid o serie de masuri de restructurare, cum ar fi transferul de depozite si vanzarea de active.

Guvernul a publicat, de asemenea, un proiect de Ordonanta de Urgenta pentru modificarea statutului Fondului de Garantare a Depozitelor (FGDB), astfel incat resursele acestuia sa poata fi folosite si pentru astfel de masuri de restructurare.

 

sursa: zf.ro