BCR rupe actele aditionale acceptate tacit la credite

Data publicarii: 21-02-2011 | Finante-Banci


BCR, cea mai mare banca locala dupa active, a hotarat sa anuleze actele aditionale izvorate din Ordonanta 50 pentru modificarea contractelor de credit incheiate pana in iunie 2010, dar care au intrat in vigoare fara sa fie semnate de catre clienti.
Acestia vor reveni la dobanda de referinta interna a bancii, care va fi insa revizuita la fiecare sase luni in functie de fluctuatiile indicilor pietei monetare (Robor sau Euribor).

"Decizia bancii a vizat evitarea interpretarilor contradictorii cu privire la structura de costuri aferenta contractelor de credit convenite de comun acord de catre banca si clienti la momentul semnarii contractului", au declarat reprezentantii bancii.

Clientii spuneau la momentul respectiv ca bancile le impun marje de dobanda prea mari, in timp ce bancherii sustineau ca ordonanta nu vizeaza ieftinirea imprumuturilor, ci doar transparentizarea conditiilor de cost.

In trecut, bancile au practicat dobanzi de referinta mult peste indicatorii pietei monetare pentru a afisa marje de dobanda cat mai mici. Odata cu trecerea la indicatori transparenti aceste marje au crescut astfel incat costul total al creditului sa ramana neschimbat.

In cazul BCR, prin revenirea la indicatorul de referinta intern, marja de dobanda ramane cea prevazuta in contractele initiale. Totodata, valoarea totala a comisioanelor ramane neschimbata fata de momentul iunie 2010, "taxa de urmarire risc", interzisa de Ordonanta 50, fiind inclusa in comisionul lunar de administrare.

 

continuarea in: zf.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: