Comisioanele mai mici la tranzactiile prin internet banking, doar un mit

Data publicarii: 22-02-2011 | Finante-Banci


Cand trebuie sa transferi sume medii, de pana la 1.000 de lei, catre persoane care nu au cont deschis la banca ta, este mai ieftin sa retragi numerar de la bancomat decat sa folosesti serviciile de internet banking, desi bancherii promoveaza platformele alternative de tranzactionare tocmai prin comisioanele mai mici.

O analiza a comisioanelor percepute de primii zece jucatori din sistem pentru o operatiune de transfer interbancar (beneficiarul are contul la o alta banca decat ordonatorul) arata ca, pentru o suma de 500 de lei, taxa perceputa ajunge la 2-4 lei, in timp ce retragerea sumei de la ATM ar costa, in general, 1 leu.

Cea mai mare discrepanta apare la Alpha Bank, unde retragerea de numerar de la ATM este gratuita. In schimb, banca retine un comision de 4,5 lei clientului de fiecare data cand foloseste serviciul de internet banking pentru a trimite bani catre conturi de la alte banci.

"O parte din comision o reprezinta o suma fixa, care se duce la Transfond (operatorul sistemului electronic de plati - n. red.), apoi sunt si costurile interne. De aceea, la transferurile de valoare mica, comisionul, ca valoare procentuala, este mare", spune Adrian Apolzan, presedintele Asociatiei pentru Plati Electronice din Romania si public affairs manager la ING Bank. De altfel, si la ING apare o astfel de inversare: comisionul la ATM ar fi de 1 leu, in timp ce transferul interbancar ordonat prin internet banking costa 2 lei.

La serviciile online apar si alte costuri suplimentare. Pe langa comisionul perceput pentru fiecare operatiune, majoritatea bancilor percep si o taxa lunara pentru serviciile de internet banking, care ajunge in general la 3-4 lei, desi exista si jucatori care nu percep aceasta taxa.

 

citeste integral: zf.ro