Guvernul trebuie sa schimbe pana pe 15 martie legislatia bancara

Data publicarii: 22-02-2011 | Finante-Banci


Guvernul trebuie sa modifice pana la jumatatea lunii martie legislatia privind capitalul institutiilor de credit si garantarea depozitelor bancare pentru a largi spatiul de manevra al Fondului de Garantare a Depozitelor (FGDB) in cazul restructurarii institutiilor financiare aflate in dificultate.

Modificarea legislatiei bancare este unul dintre angajamentele asumate de Romania in cadrul acordului stand-by incheiat cu Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana.

FGDB va putea sa imprumute bani de la Trezoreria statului, ca sursa alternativa de finantare, pentru a despagubi deponentii in cazul intrarii in incapacitate de plata a unei banci locale, se arata intr-un proiect de ordonanta de urgenta pentru modificarea statutului institutiei. Masura vine dupa ce din ianuarie limita de despagubire a deponentilor a fost majorata de la 50.000 de euro la 100.000 de euro.

Imprumuturile de la Trezoreria statului pot fi accesate in eventualitatea in care Fondul nu ar avea suficiente rezerve pentru a acoperi plata compensatiilor, iar sursa acestora va fi reprezentata de veniturile din privatizarea companiilor de stat. In acest moment, aceste fonduri sunt practic zero.

 

integral in: zf.ro