Sfatul analistilor RBS: Pariati pe Romania impotriva Croatiei

Data publicarii: 23-02-2011 | Finante-Banci


Datoria externa moderata, rezervele valutare imense dar si perspectiva revenirii economiei anul acesta contureaza un portret favorabil Romaniei, care ar trebui sa se vada si in costul perceput pentru asigurarea impotriva riscului de neplata (cotatiile CDS - credit default swaps), considera analistii grupului britanic Royal Bank of Scotland.

In prezent, costul asigurarii impotriva riscului de neplata a obligatiunilor romanesti pe cinci ani este de 300 de puncte de baza (pentru a asigura titluri de un milion de euro polita costa 30.000 de euro), nivel similar cu cel perceput de investitori pentru Croatia.

"Consideram ca indicatorii fundamentali justifica un nivel mai scazut cu 60 de puncte de baza pentru Romania. In ansamblu, matricea financiara a Croatiei pare semnificativ mai slaba decat a Romaniei", noteaza analistii RBS. Ei sfatuiesc clientii sa vanda acum polite de protectie impotriva riscului de neplata pentru obligatiunile romanesti si sa cumpere in schimb protectie impotriva riscului datoriei emise de Croatia. Emitentul unei polite incaseaza prima si se olibga sa plateasca asiguratului intreaga suma in cazul in care obligatiunile nu sunt rascumparate.

 

sursa: zf.ro