Agricultura si energia scot economia din criza

Data publicarii: 24-02-2011 | Economie

Problemele din aceste sectoare sunt o uriasa rezerva de oportunitate, cred economistii.

Agricultura si zona energetica au un potential ridicat de scoatere din criza a Romaniei, au afirmat ieri participantii la seminarul "De unde ar putea veni cresterea economica si pe ce linii de business se mizeaza", desfasurat la BNR.

 Potentialul exista, dar problemele nu lipsesc. "Exista trei probleme care trebuie rezolvate, anume crearea unei piete a produselor: agricole, in al doilea rand, scaderea evaziunii in domeniul comertului cu cereale, apoi solutii de comasare a explo-atatiilor", crede Ionut Dumitru, economist-sef RZB. Fara comasare agricultorii nici nu primesc creditele necesare, l-a completat Marinel Burduja, vicepresedinte RZB. "Pentru acordarea unui credit o banca cere indeplinirea a trei conditii. O suprafata de minimum 100 de hectare, un nivel profesional al celor care de multe ori vin doar cu entuziasm si un colateral care sa asigure recuperarea principalului si a dobanzii", a explicat cerintele Burduja.

O mare problema este ca legislatia privitoare la comasare nu trebuie sa fie una "permisiva" ci "obligatorie", spune el. Cerintele deloc scazute ale bancherilor pentru a acorda un credit agricol au fost ironizate de ministrul Agriculturii, Adrian Radulescu. "Inteleg ca acela trebuie sa fie destept, frumos si bogat pe deasupra din punct de vedere al bancii", i s-a adresat ministrul bancherului.

Daca in privinta politicilor fiscale mingea este in terenul Ministerului Finantelor, dupa cum spune Radulescu, in ceea ce priveste evaziunea sunt anumite solutii. "Ne-am propus un TVA diferentiat care sa determine o moara, spre exemplu, sa cumpere cereale nu de la intermediarul care plateste TVA de 24%, ci de la micul producator care achita doar 3-4% TVA", a explicat Radulescu.

Continuarea in Romania Libera