Isarescu: Stimularea consumului este o idee proasta. Si cum sa creasca economia?

Data publicarii: 24-02-2011 | Economie

Antreprenorii, managerii de companii si bancherii care vad in stimularea consumului solutia prin care economia ar putea fi scoasa din criza au o "idee proas-ta", dupa cum spune Mugur Isarescu, gu-ver-natorul BNR.

Dupa doi ani de cadere a PIB, el afirma ca romanii nu trebuie sa se apuce sa mai si consume, asa cum ii indemna mai deunazi premierul Emil Boc, ci sa munceasca.
"Sa stimulam consumul ca sa avem crestere economica nu pot sa o calific decat ca pe o idee proasta. Nu putem sa o punem in practica. Romanii trebuie sa fie lasati si stimulati sa munceasca", a spus ieri seful BNR. Nimeni nu-si doreste un consum salbatic care sa duca din nou la cres-te-rea exploziva a importurilor. Nimeni nu-si doreste consum pe seama majorarii salariilor din sectorul bugetar si a pensiilor.

Care ar fi atunci solu-tiile sanatoase? Investitiile straine, dar si acelea sa nu mearga in malluri, si fondurile europene. Investitiile nu mai vin de cand cu criza, iar Romania se dovedeste complet incapabila sa atraga banii de la UE. Inseamna ca e condamnata sa nu iasa din criza

intr-un mod sanatos?

"In 2010 n-am fost in stare sa stimulam investitiile si nici sa atragem fonduri de la UE, dar cred ca in acest moment ne-a ajuns cutitul la os si am inteles ca aceasta este singura cale. Intai sa producem si pe urma sa consu-mam", spune Sebastian Vladescu, fost ministru al finantelor.

De cand a inceput criza in Romania, numerosi antreprenori, manageri si bancheri vorbesc despre incurajarea consumului privat ca solutie a relan-sarii economiei, insa guvernatorul BNR Mugur Isarescu a afir---mat ieri ca aceasta este "o idee periculoasa", invocand tentatia partidelor politice de a se lansa in pomeni electorale.

"Mi se pare nefezabila, dar si periculoasa chiar, repetarea aproa-pe excesiva ca nu avem crestere eco-no-mi-ca pentru ca nu stimulam consumul. Pai, cum sa sti-mulam daca noi am avut un consum mult mai mare, cu 14% mai mare decat productia interna", a declarat Isarescu. 

 

integral in: zf.ro