Romanii au pus deoparte 5 mld. euro de la inceputul crizei

Data publicarii: 24-02-2011 | Finante-Banci


Depozitele populatiei au crescut cu 26% sau 21,5 miliarde lei (circa 5 mld. euro) in ultimii doi ani, in care criza financiara s-a simtit din plin.

Analistii explica aceasta crestere aparent paradoxala prin sentimentul puternic de prudenta din partea oamenilor, dar si prin dobanzile ridicate oferite de banci in 2009 si in prima parte a anului trecut.
Economiile din banci ale populatiei au crescut in ianuarie cu 450 milioane lei (105 mil. euro) si au ajuns la aproape 104,5 miliarde lei la sfarsitul lunii, chiar daca dobanzile incasate au fost semnificativ mai mici.

Clientii individuali aveau depozite in moneda nationala de 64,8 miliarde lei la sfarsitul lui ianuarie, in crestere cu 1% fata de luna anterioara si cu 10,6% mai mult decat in perioada corespun-zatoare din 2010, arata datele BNR.

Economiile in valuta au scazut cu 0,4% fata de decembrie, la 39,6 miliarde lei (9,3 mld. euro), fiind insa cu 5,5% mai mari decat in ianuarie anul trecut.

"Faptul ca depozitele populatiei cresc este un fapt pozitiv tinand cont ca avem inca o rata de economisire scazuta. Evolutia economisirii populatiei va depinde si in lunile urmatoare de venitul disponibil, de inflatie si de rata somajului", spune Lucian Anghel, economistul-sef al BCR.

In schimb, firmele si-au diminuat resursele din banci in ianuarie pentru a-si achita obligatiile catre stat. Astfel, soldul depozitelor in lei ale companiilor a scazut cu 5,9% luna trecuta, la 46,4 miliarde lei, in timp ce economiile in valuta s-au redus cu 2,8% si au ajuns la 23,5 miliarde lei (19,2 mld. euro).

"Era de asteptat sa vedem o scadere a depozitelor companiilor pentru ca in ianuarie s-au facut platile trimestriale catre bugetul de stat si au fost transferate sume importante in contul Finantelor", mai spune Anghel.

 

integral in: zf.ro