Ce face Bursa sa recupereze deceniul pierdut?

Data publicarii: 25-02-2011 | Bursa

Dragos Neacsu (Erste AM): Daca polonezii au un deceniu de realizari calitative si cantitative, noi putem vorbi cel mult in termeni de invataminte
"Pentru 2011-2020 avem nevoie de o anumita cadenta a exercitiilor de piata, atat la nivelul
ofertelor primare, cat si pentru piata secundara"
Listarea participatiilor minoritare ale statului la companiile energetice ramane principala tinta

Aducerea la tranzactionare la cota BVB a unor pachete minoritare ale societatilor detinute de stat reprezinta calea mai la indemana pentru marirea capitalizarii si lichiditatii Bursei, in timp ce operatorul de piata urmeaza sa continue sa implementeze instrumentele si operatiile specifice unei piete moderne, a fost concluzia seminarului "Anul pietei de capital", organizat de Ziarul Financiar si Bursa de Valori Bucuresti. Dragos Neacsu, vicepresedinte al Asociatiei Administratorilor de Fonduri, si CEO la Erste Asset Management a declarat ca anii 2001-2010 reprezinta "un deceniu pierdut pentru piata de capital", iar pentru ca acest lucru sa nu se repete trebuie imprimata o anumita cadenta, un anumit ritm al exercitiilor de piata atat la nivelul ofertelor primare, cat si pentru piata secundara. Listarea Fondului Proprietatea a fost o reusita, insa nu trebuie considerata un panaceu, ci trebuie urmata de noi emisiuni in baza unui calendar predictibil.

Valentin Ionescu, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti a spus ca in cazul FP nu a fost vorba de o simpla listare, aceasta fiind insotita de o schimbare a regulilor de tranzactionare prin introducerea conturilor globale, a short-selling-ului si aducerea unor market-makeri care sa asigure lichiditatea. Bursa intentioneaza sa extinda sistemul conturilor globale intr-o prima faza pentru emitentii din componenta indicilor BET si BET-FI, urmand ca pana la sfarsitul acestui an conturile globale sa fie aplicabile intregii piete spot. Ionescu a spus ca BVB incearca o transformare a intregului concept de la un simplu joc bursier catre investitia pe termen mediu si lung. Pentru acest lucru insa este nevoie de noi emitenti si de noi instrumente. Ionescu a amintit obligatiunile corporative care acum lipsesc de la tranzactionare, dar si listarea unor noi companii.

Continuarea in Curierul National