Petrolul poate genera o noua criza mondiala

Data publicarii: Astazi, 25-02-2011 | International
Cotatiile petroliere au atins ieri nivelul ametitor de 119,8 dolari pe baril, castigand noua dolari in doar patru ore. Analistii se tem ca, in cazul in care pretul petrolului continua se se aprecieze, acest lucru va determina o noua recesiune la nivel global sau, mai rau, stagflatie.

Ziua de ieri va ramane memorabila pentru volatilitatea pe care a cunoscut-o pretul petrolului. Dupa ce tranzactiile au inceput la circa 110 dolari, cotatia Brent de la bursa londoneza a crescut cu sapte dolari in doar 90 de minute si cu inca doi dolari in urmatoarea ora, astfel ca, la mijlocul zilei, a atins 119,8 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel din august 2008. Si pe piata de la New York pretul petrolului a doborat orice scenariu, crescand cu 5,31 de dolari, la 103,41 dolari pe baril.

Toate acestea din cauza temerilor ca tensiunile sociale din Libia s-ar putea extinde in alte state producatoare de titei din Orientul Mijlociu si din Africa de Nord.

Nebunia s-a mai domolit un pic la mijlocul zilei, dupa ce Arabia Saudita a anuntat ca OPEC poate suplini lipsa petrolului libanez, de indata ce companiile vor cere acest lucru.

Integral in Adevarul