BCE, gata sa lupte cu inflatia

Data publicarii: 28-02-2011 | Finante-Banci
Banca Centrala Europeana ar putea majora dobanda-cheie pentru a stapani rata inflatiei. Pentru prima data de la izbucnirea crizei datoriilor suverane in Europa, oficialii Bancii Centrale Europene ar putea majora dobanda de politica monetara.

Nivelul ridicat la care a ajuns rata inflatiei in ultima perioada si datele recente care arata ca tendinta de crestere va continua pun presiune asupra oficialilor Bancii Centrale Europene (BCE) care, din 2009, mentin dobanda de politica monetara la un prag nesemnificativ de 1% pentru a ajuta statele cu dificultati din Uniunea Europeana.

Acum, pentru prima data de la izbucnirea crizei datoriilor suverane in Europa, oficialii BCE spun ca, daca este nevoie, vor modifica dobanda de politica monetara pentru a evita un risc si mai mare - inflatia in crestere. Sedinta de politica monetara a Consiliului Guvernatorilor BCE va avea loc joi, la Frankfurt.

"Suntem pregatiti sa actionam decisiv si imediat daca este nevoie", a declarat Juergen Stark, membru al Consiliului Guvernatorilor BCE, citat de Bloomberg. Acesta a aratat ca, pentru a evita riscul ca rata inflatiei sa depaseasca tintele agreate, "trebuie sa schimbam orientarea politicii monetare, daca este nevoie".

Continuarea in Adevarul