Bugetul general: Excedent - Pentru prima data in ultimul an

Data publicarii: 28-02-2011 | Economie
Bugetul general consolidat a inregistrat in ianuarie un excedent de 819 milioane de lei, echivalentul a 0,15% din PIB, fiind pentru prima data in ultimele 12 luni cand nu a fost raportat deficit, informeaza Mediafax.
 
In ianuarie anul trecut, bugetul a avut un excedent de 15,3 milioane de lei, nesemnificativ raportat la PIB.

"Soldul pozitiv s-a datorat atat unui surplus de incasari cu 0,5 miliarde lei, cat si diminuarii cheltuielilor cu 0,3 miliarde lei fata de aceeasi perioada din anul precedent", se arata intr-un comunicat al Ministerului Finantelor Publice.

Veniturile incasate la buget in prima luna s-au ridicat la 14,6 miliarde lei si au fost cu 3,6% mai mari fata de aceeasi perioada a anului precedent. Avansul s-a datorat in principal cresterii incasarilor din taxa pe valoare adaugata (+28,3%) si a veniturilor nefiscale (+22,5%).

Incasarile din impozitul pe venit au inregistrat o crestere de 2,4% fata de luna ianuarie 2010, evolutie ce ar putea sa marcheze o modificare a trendului descendent inregistrat in anul precedent, se mai spune in comunicat.

Decalaje importante s-au mentin la impozitul pe profit (- 2,7%), accize (-13,9%) si contributii de asigurari sociale (-1,4%).

Continuarea in Wall Street