Guvernul a aprobat forma definitiva a Codului Muncii

Data publicarii: 28-02-2011 | HR/Cariere

Guvernul s-a reunit luni dimineata, la ora 10.00, in sedinta speciala, pentru a aproba varianta finala a proiectului de modificare a Codului Muncii. Executivul va trimite documentul la Parlament, in vederea angajarii raspunderii. Opozitia anunta motiune de cenzura, iar sindicatele incep de luni proteste in  toata tara.

Forma finala a Codului Muncii a fost aprobata. Codul Muncii va fi trimis Parlamentului pentru ca Guvernul a anuntat deja saptamana trecuta ca isi va asuma raspunderea.

Luni, in jurul orei 18.15 vor fi facute declaratii pe aceasta tema.

Obiectiile sindicalistilor

Sindicalistii nu sunt de acord cu modificarea articolului prin care se instituie dreptul angajatorului de a stabili unilateral obiective de performanta individuala pentru salariati si criterii de evaluare, aratand ca instituirea acestui drept, fara a se preciza un sistem de limitare rezonabila a obiectivelor de performanta ce pot fi stabilite, deschide calea catre abuzuri.

"Angajatorii vor putea stabili obiectivele in asa fel incat salariatii nu vor putea realiza niciodata salariul negociat si vor putea fi concediati cu usurinta pentru necorespundere profesionala, daca nu indeplinesc obiectivele de performanta", precizeaza "Cartel Alfa".

Sindicalistii nu sustin nici propunerea Guvernului prin care se elimina limitarea posibilitatii de prelungire a delegarii salariatului doar o singura data pentru 60 de zile. In opinia acestora, prin aceasta prevedere salariatii vor putea fi constransi sa accepte delegari multiple sau permanente, fara ca angajatorul sa mai fie obligat la introducerea clauzei de mobilitate in contractul individual de munca (CIM) si la plata unor drepturi suplimentare pentru salariatul care munceste intr-un astfel de regim.

Continuarea in Realitatea.net