Ion Ariton a participat luni la reuniunea Consiliului TTE-Energie de la Bruxelles

Data publicarii: 01-03-2011 | Mediu

Ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Ion Ariton, a participat luni la reuniunea Consiliului TTE-Energie desfasurata la Bruxelles, in cadrul careia ministrii energiei au adoptat proiectul de concluzii "Energie 2020: Strategie pentru o energie competitiva, durabila si sigura".

Potrivit unui comunicat transmis luni de Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, proiectul de concluzii ale Consiliului a fost elaborat in baza orientarilor politice transmise de Consiliul European tematic din 4 februarie 2011

De asemenea, ministrii energiei au avut un schimb de opinii pe marginea aspectelor legate de energie aferente Strategiei Europa 2020 ca si contributie la Semestrul European.

"Ministrul Ion Ariton a subliniat rolul-cheie al sectorului energie in atingerea obiectivelor Strategiei Europa 2020. Astfel, a evidentiat importanta majora pe care infrastructura energetica o are pentru functionarea pietei interne, pentru diversificarea surselor de aprovizionare si indeplinirea obiectivului de 20% in materie de resurse regenerabile de energie. In acest context, a subliniat insa ca investitiile majore necesare dezvoltarii infrastructurii nu pot fi asigurate intotdeauna de piata, fiind necesara acordarea de sprijin financiar comunitar pentru proiectele de interes european care nu sunt viabile din punct de vedere comercial, dar care aduc beneficii evidente la nivel regional sau european din punct de vedere al securitatii aprovizionarii cu energie", se arata in comunicat.

Totodata, cu referire la imbunatatirea eficientei energetice, ministrul Ariton a reliefat contributia majora pe care aceasta o are la realizarea sigurantei alimentarii, cresterea competitivitatii, la economisirea resurselor energetice primare si la reducerea gazelor cu efect de sera, context in care a apreciat ca eficienta energetica trebuie sa devina parte integranta a tuturor politicilor Uniunii Europene relevante si sa fie reflectata corespunzator in bugetul Uniunii Europene.

In cadrul reuniunii Consiliului, comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger, a informat ministrii cu privire la ultimele evolutii in ceea ce priveste Coridorul Sudic. In cadrul interventiei sale, ministrul Ion Ariton a subliniat faptul ca dezvoltarea Coridorului Sudic este un element principal al masurilor pe care trebuie sa le promovam la nivel european in cadrul politicii comune in domeniul energiei.

De asemenea, ministrul Ion Ariton a informat Consiliul cu privire la progresele inregistrate in ceea ce priveste proiectul AGRI. 

NewsIn