Oltchim si Prefab isi disputa suprematia in topul cresterilor la Bursa

Data publicarii: 01-03-2011 | Bursa

Evolutia Bursei in februarie a fost determinata de imbunatatirea activitatii companiilor

Castigurile pe care companiile listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) le-au adus in luna februarie au fost modeste, indicele BET majorandu-se cu numai 1,2%. Privite individual, au fost multe actiuni care au inregistrat o dinamica mai accentuata decat piata, aprecierea fiind determinata in principal de publicarea unor rezultate financiare peste cele din 2009. In topul pierderilor se afla companiile care nu au reusit sa se ridice la nivelul asteptarilor investitorilor.

Pe plan intern, luna februarie de la BVB a stat sub semnul raportarilor financiare preliminate pentru 2010, investitorii acordand o atentie deosebita companiilor care au dat semnale de iesire din criza. Indicele BET, al celor mai lichide 10 companii de la Bursa, a crescut in februarie cu 3,38%, ajungand la un plus de 11,3% in acest an, in timp ce piata a crescut in medie cu 3,61% in februarie si cu 9,68% pe ansamblul primelor doua luni. 

Actiunile SIF au fost mai dinamice in luna februarie, majorarea ajungand la 6,95%, ceea ce a atras o crestere de 8,22% in 2011. Dragos Darabut, analist Tradeville, a declarat ca, "in februarie, piata locala, reprezentata de indicele BET-C, a avansat cu 1,3%, in acelasi ritm cu pietele europene dezvoltate (Euro-stoxx50 +1,52%), dar mai lent decat piata americana, unde S&P500 a inregistrat o crest\ere de 2,6%. Pentru o piata considerata de multi emergenta, a carei economie se afla intr-un punct de inflexiune, rezultatele din februarie pot fi considerate slabe. De exemplu, indicele Sofix din Bulgaria, tara care a iesit din recesiune in ultimele doua trimestre, a avansat cu peste 11%".

Continuarea in Fin.ro