Mall-urile, sufocate de datorii

Data publicarii: 01-03-2011 | Lifestyle

Majoritatea proprietarilor de mall-uri se lupta din greu sa-si plateasca datoriile din ce in ce mai mari pe care le au catre banci si alti furnizori. In tara, 25 dintre cele mai importante mall-uri totalizau datorii de aproape 1,5 miliarde de euro, la nivelul anului 2009, conform raportarilor din bilanturile contabile postate pe site-ul Ministerului de Finante. 

Centrele comerciale aflate in faliment sunt vandute pe nimic.

Lucrurile nu au mers mai bine nici in 2010, insa deocamdata firmele nu au depus bilanturile contabile pentru a vedea cat de mult s-a deteriorat starea lor financiara in 2010. Dimpotriva, au fost inregistrate si primele trei falimente: Tiago Mall Oradea, Armonia Braila si City Mall Bucuresti. Tot anul trecut a avut loc si prima vanzare a unui centru aflat in insolventa - Tiago Mall, dezvoltat de Mivan, a fost cumparat la licitatie de Shopping Center Holding. 

In Capitala, doar Baneasa Shopping City, Bucuresti Mall, Plazza Romania si Unirea Shopping Center au realizat in 2009 profit. Restul centrelor comerciale sunt pe pierderi. Totusi, asta nu inseamna automat insolventa, dar arata ca in acest domeniu criza s-a resimtit din greu, mai ales ca majoritatea mall-urilor sunt construite cu bani de la banci.

Afacerile dezvoltatorilor de mall-uri s-au prabusit dupa ce au fost nevoiti sa reduca nivelul chiriilor pentru a tine pe picioare centrul comercial. Multi comercianti, chiriasi ai mall-urilor, au tras obloanele sau au migrat spre spatii comerciale mai ieftine, iar dezvoltatorii s-au trezit amenintati ca vor avea galeriile goale. Pe de alta parte, vanzarile slabe si problemele legate de lichiditati au fortat o serie de retaileri precum InterHome, Diverta sau Lee Cooper sa intre in insolventa. 

Continuarea in Jurnalu.ro