RBS a facut un profit de 36 mil. euro

Data publicarii: 01-03-2011 | Finante-Banci

RBS Romania, filiala locala a grupului britanic Royal Bank of Scotland, a obtinut anul trecut un profit net de 150 de milioane de lei (aproape 36 mil. euro) anul trecut, in crestere cu 15%, in lei, fata de castigul realizat in 2009.

"Rezultatele preliminare pe care le-am comunicat catre Banca Nationala a Romaniei arata un profit de peste 150 de milioane de lei, ceea ce inseamna ROA (rentabilitatea activelor - n.red.) de 2,4% si ROE (rentabilitatea capitalurilor - n. red.) de 19,7%", a spus Johan Gabriels, presedintele RBS Romania. Castigul este calculat conform standardelor locale de contabilitate, care prevad un tratament mai dur al creditelor neperformante fata de standardele internationale de raportare financiara. Initial, Gabriels, care a preluat conducerea operatiunilor bancii la sfarsitul lui 2009, spunea ca rezultatul pe 2010 va fi in linie cu cel din anul precedent.

Grupul RBS, care s-a confruntat cu pierderi masive in ultimii doi ani, a incercat sa vanda in 2009 subsidiara locala, insa a sistat procesul intrucat nu a gasit un cumparator dispus sa plateasca un pret acceptabil. Potrivit datelor financiare raportate de grup la sfarsitul saptamanii trecut, expunerea britanicilor pe plan local a scazut pe parcursul anului 2010 cu jumatate de miliard de euro, pana la 1,3 miliarde de euro. Grosul activelor detinute pe plan local sunt incluse in categoria non-core (nu sunt esentiale pentru activitatea de baza a grupului), astfel ca procesul de vanzare a bancii ar putea sa fie reluat in anii urmatori.

Continuarea in Ziarul Financiar