Cum a urcat CEC pana pe locul 3 in sistemul bancar

Data publicarii: 02-03-2011 | Finante-Banci

Ultima banca importanta detinuta de stat in Romania a avut o evolutie fulminanta si in 2010 si se afla aproape la egalitate cu detinatoarea locului 3 in sistemul bancar, Raiffeisen Bank.

 Activele administrate de CEC, singura banca importanta de-tinuta de stat, au sporit cu 4,2% in 2010, potrivit rezultatelor financiare oficiale. CEC se apropie astfel de locul 3 in sistemul bancar local cu active totale de aproximativ 21,7 miliarde de lei, nivel aproape similar cu Raiffeisen Bank. Cota de piata a celor doua banci este de aproximativ 6,4%. CEC nu a neglijat insa nici profitul, obtinand unul dintre cele mai bune rezultate din Romania din acest punct de vedere. Castigurile bancii au crescut cu 30,16% anul trecut, pana la 65,13 milioane de lei.

CEC nu sta degeaba. Venituri din dobanzi, in crestere

CEC se remarca si din punctul de vedere al veniturilor obtinute din dobanzi. Acestea au urcat anul trecut cu peste 24% fata de 2009, adica de doua ori mai mult decat veniturile ocupantei locului 2 in sistemul bancar, BRD. Prin comparatie, veniturile din dobanzi ale liderului BCR au scazut pe ansamblul anului 2010. Pe de alta parte, CEC a obtinut anul trecut venituri injumatatite din comisioane.

In ciuda cresterii cu 8,6% a provizioanelor, CEC ramane una dintre cele mai sigure banci din sistemul bancar romanesc, cu o rata a solvabilitatii de 17,6%, semnificativ mai mare decat limita minima impusa de Banca Nationala, adica 10%. Un alt indicator care arata ca CEC nu a stat degeaba in 2010 este rata de acoperire a creditelor cu depozite constituite de clienti, indicator care anul trecut a fost de 63,77%, nivel confortabil, dar mai mic decat in 2009.

Trei ani de crestere. Nu mai vor privatizare

In 2007, cand la conducerea CEC Bank a venit Radu Gratian Ghetea, pana atunci presedinte al Alpha Bank, ultima banca de stat ocupa locul 8 in sistemul bancar cu o cota de piata de aproximativ 4% (fata de 6,3% in prezent) si active de sub 3 miliarde de euro (fata de peste 5 miliarde de euro in prezent). In acea perioada se punea serios problema redeschiderii procesului de privatizare al CEC dupa operatiunea esuata din 2006. Intre timp lucrurile s-au schimbat radical.

Continuarea in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: