Semne de stabilizare pentru piata imobiliara comerciala

Data publicarii: 03-03-2011 | Imobiliare

Studiul realizat de King Sturge asupra chiriilor si yield-urilor pentru pietele imobiliare comerciale din Europa - spatiile de birouri, industrial-logistic si retail - supune analizei 26 de capitale europene importante, printre care si Bucuresti.

Bazat pe o analiza a tendintelor economice a variatiilor chiriilor si a randamentelor, se evidentiaza faptul ca redresarea economica in Europa continua intr-o maniera neuniforma, dar riscul unei crize euro ramane. Pietele chiriasilor s-au stabilizat, Londra si Paris fiind primele care inregistreaza cresteri ale nivelului chiriilor, iar cererea investitorilor a crescut, acestia ramanand insa ingrijorati de riscuri si de potentialul rezervat in privinta micsorarii randamentelor spatiilor premium.

Londra si Parisul dau tonul in cresterea chiriilor. Sectorul spatiilor de birouri a cunoscut cea mai semnificativa recuperare la nivelul chiriilor pentru spatii de prim rang, aproape toate orasele analizate inregistrand o stabilizare sau o crestere a nivelului chiriilor in ultima perioada a anului trecut.

Stocul de spatii de birouri se va restrange in anumite piete in toate sectoarele de proprietate, ca urmare a moratoriului apropiat al constructiilor speculative din ultimii doi ani. De exemplu, in Londra, Paris si Moscova exista deja un deficit tot mai mare de spatii de birouri de clasa A disponibile. In aceste piete se va crea oportunitatea pentru proprietari de a "recicla" si renova stocul secundar, urmand sa il livreze pe piata in urmatorii doi ani.

Activitatea de investitii a crescut in mod semnificativ spre sfarsitul anului, ultimul trimestru din 2010 inregistrand cel mai mare volum de investitii fata de trimestrul II al anului 2008. Cu toate acestea, investi¬torii raman ingrijorati de risc si sunt concentrati in continuare asupra activelor premium, cu contracte de inchiriere securizate, pe termen lung. Chiriile spatiilor premium din Moscova au crescut cu peste 40% pe parcursul anului, in timp ce chiriile spatiilor comerciale de tip "high-street" si cele ale spatiilor de depozitare au crescut cu 11%, respectiv cu 9%.

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: