Euro ar putea creste inainte de reuniunea BCE
Data publicarii: 03-03-2011 | Finante-BanciEvolutia euro/dolar arata o stabilitate a ratei de schimb la valoarea de 1,3860, stabilitate care ar putea fi afectata pana joi dupa amiaza, cand are loc sedinta Consiliului Guvernatorilor BCE, se arata intr-un comentariu publicat miercuri in Le Figaro.
Moneda unica pare sa devina o valoare de refugiu, desi aceasta tendinta este amenintata de criza datoriilor suverane. Escaladarea tensiunilor in tarile arabe a propulsat pretul petrolului, dand motive de stres investitorilor, care se pun la adapostul valorilor de refugiu: aurul, metalul care este cautat asiduu pe piete in momentele de incertitudine, a atins un varf istoric de 1.435 de dolari uncia.
Francul elvetian, acelasi tip de investitie sigura, s-a apreciat atat fata de dolar, care valoreaza 0,9280 franci elvetieni, cat si fata de moneda europeana, care se vinde acum cu 1,2785 franci elvetieni, relateaza Le Figaro.
In ceea ce priveste dolarul, datele sunt diferite. Moneda americana pare sa-si fi pierdut, de cateva saptamani, statutul sau de valoare de refugiu. Totusi, cand seful Rezervei Federale (Fed), Ben Bernanke, declara ca economia mondiala este in pericol, dolarul reactioneaza pozitiv. Asa s-a intamplat si marti seara, cand presedintele Fed a spus ca "o crestere continua a preturilor materiilor prime va frana cresterea economica si va afecta stabilitatea preturilor". Dupa aceasta declaratie, dolarul s-a apreciat.
In afara acestor momente, devenite exceptionale, dolarul este orientat, global, spre o tendinta descendenta. Incepand cu 24 ianuarie, data la care s-au declansat protestele din Egipt, dolarul a pierdut teren fata de toate valutele importante (in afara de dolarul neozeelandez).
Sansele ca euro sa devina moneda de rezerva sunt totusi mici, din moment ce cresterea valutei se explica prin faptul ca Banca Centrala Europeana (BCE) are tendinta de a majora dobanda-cheie mai rapid decat Fed, care estimeaza ca riscul de inflatie este "redus" in Statele Unite.
In Europa, preturile au crescut (+2,4% in luna februarie) iar Banca Centrala Europeana si-a fixat ca obiectiv o inflatie sub 2%. Pentru a-si atinge telul, BCE trebuie sa opteze pentru o crestere a dobanzii de politica monetara.
Timp de 11 ore, miercuri, un euro s-a tranzactionat cu aproape 1,38 dolari, foarte aproape de maximul anual de 1,3862. Daca dobanda-cheie, mentinuta la 1% din mai 2009, nu va fi crescuta in urma sedintei de joi a Consiliului Guvernatorilor BCE, acest lucru s-ar putea intampla oricum pana la vara, potrivit analistilor citati de Le Figaro.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri