Scumpiri nejustificate pe toate fronturile, dar nimeni nu face nimic

Data publicarii: 07-03-2011 | Economie


De la jumatatea anului trecut, dupa ce au inceput zvonurile ca si in Romania ar ajunge o raza de iesire din recesiune, cu totii ne-am asteptat la vremuri cel putin la fel de proaste, daca nu mai bune.

In schimb, ce am primit a fost un lung lant de scumpiri, care n-au facut decat sa adanceasca criza financiara a fiecarui roman in parte.

Romania, campioana la scumpirea energiei, transportului si alimentelor

Intrebarea care a plecat de pe buzele fiecarui conational a fost, pe buna dreptate, cat de justificate sunt aceste scumpiri? Presa si analistii au prezentat rand pe rand ipoteze conform carora scumpirile nu ar avea decat un singur scop - sa readuca profiturile anumitor companii la nivelul de dinainte de criza.

Cum de obicei presa romaneasca este catalogata de reprezentantii Executivului drept "tonomat", a fost nevoie de rapoarte la nivel european care sa arate ca Romania este campioana la scumpirea energiei, transportului si alimentelor.

Raportul Eurostat in cauza a aparut la sfarsitul anului trecut. De atunci a mai fost nevoie de inca o luna de alerte si proteste la benzinarii pentru ca premierul Emil Boc sa se sesizeze si sa ceara ANAF si Consiliului Concurentei un raport privind scumpirea carburantilor.

Scumpirea benzinei e nejustificata - ANAF

In plin avant aticoruptie, autoritatile vizate s-au executat si a venit si raspunsul - pretul mare nu este justificat. Boc a felicitat in stanga si in dreapta intocmitorii raportului, de parca treaba lor nu era sa faca asta fara sute de sesizari si materiale de presa si....gata. Treaba statului a fost facuta - a aratat ca tine cu cetatenii lui dandu-le dreptate ca platesc benzina scumpa degeaba.

Mai mult, de la minunatul raport, nu doar ca nu s-au luat masuri pentru diminuarea preturilor carburantilor (da, da, statul n-are competente), dar marile companii de pe piata romaneasca au anuntat din nou cresteri de preturi.

Integral in Ziare.com

Ultimele stiri pe BankNews.ro: