Scaderea somajului, un motiv real de optimism?

Data publicarii: 08-03-2011 | Economie


Numarul somerilor a ajuns la un nivel comparabil cu cel inregistrat in august 2008. In ce masura indica aceste cifre revenirea pietei muncii si iesirea din recesiunea economica?

Cele mai recente date, din ianuarie 2011, arata ca in Romania sunt 615 mii de someri, cu 126 de mii mai putini decat in aceeasi luna din 2010. Cu toate ca statisticile privind somajul dau, aparent, motive de optimism, datele privind angajarile nu confirma o revenire a pietei muncii. Si atunci, unde dispar somerii din statistici? Conform legislatiei, persoanele fara loc de munca, indemnizate sau nu de stat, trebuie sa se inregistreze oficial ca someri.

Pentru a fi luate in evidenta, acestea trebuie sa depuna o cerere de inregistrare chiar si dupa ce le expira perioada in care au fost sprijinite financiar de stat. Motivatia lor de a mai parcurge procedura birocratica este insa slaba si foarte multi renunta. Astfel, cand o parte insemnata ajunge la sfarsitul perioadei de indemnizare, care este de maximum un an, statisticile indica reducerea ratei somajului.

Faptul este confirmat si de numarul mic de someri care reusesc sa se angajeze. Potrivit datelor Agentiei de Ocupare a Fortei de Munca, doar 20 de mii dintre cei 96 de mii de someri care  au iesit din statistici in ianuarie si-au gasit un loc de munca. 

 

continuarea in: capital.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: