Euribor s-a dublat in sase luni. Vine scumpirea creditelor

Data publicarii: 08-03-2011 | Finante-Banci


Euribor la trei luni, indicatorul de care se leaga costul creditelor pentru clienti, a urcat la 1,17%, de la 0,6% in vara lui 2010, din cauza temerilor ca BCE va majora in curand dobanda-cheie la euro.

Creditele in euro, care reprezinta aproape doua treimi din finantarile acordate de banci companiilor si populatiei, se vor scumpi pe masura ce Banca Centrala Europeana (BCE) va majora dobanda-cheie pentru a raspunde presiunilor inflationiste aduse de scumpirea exploziva a petrolului.

Pentru un client cu un credit ipotecar de 30.000 de euro, rambursabil in 30 de ani, o crestere a dobanzii cu un punct procentual, pornind de la 5,8% pe an (media pietei in prezent, potrivit datelor BNR) aduce o crestere a ratei lunare cu 20 de euro, la 226 de euro.

Doar asteptarile create de comentariile recente ale oficialilor bancii privind majorarea dobanzii-cheie au impins indicatorul Euribor, care reflecta costul la care bancile de top isi imprumuta euro intre ele, la cele mai inalte niveluri inregistrate din vara lui 2009. Dobanda-cheie a BCE a ramas nemiscata din mai 2009 la minimul istoric de 1% pe an.

Pretul petrolului aproape s-a dublat din vara trecuta si impreuna cu scumpirea alimentelor au impins inflatia in zona euro la 2,4% in prezent, peste plafonul agreat de BCE, de 2%. In aceste conditii, analistii se asteapta ca anul 2011 sa aduca doua sau chiar trei majorari ale dobanzii-cheie la euro.

Nicolae Danila, profesor de economie si fost presedinte al BCR, spune ca urmeaza intrarea intr-o spirala care va duce dobanzile mult mai sus fata de nivelurile actuale si din aceasta cauza se va ajunge ca unele tari din zona euro si altele din UE sa ceara restructurarea datoriilor. Dar cel mai mult ar putea avea de suferit companiile si implicit clientii individuali catre care bancile ar putea transfera o parte din scumpirea banilor.

 

integral in: zf.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: