85% dintre banci lasa rau-platnicii pe mana recuperatorilor

Data publicarii: 08-03-2011 | Finante-Banci



Majoritatea covarsitoare a bancilor aleg sa externalizeze serviciile de recuperare a creantelor de la clientii care intarzie cu plata ratelor si chiar sa vanda aceste credite, arata un studiu la nivel regional al companiei de consultanta Roland Berger.

"Primele etape de recuperare a creantelor sunt gestionate in cadrul bancii - numai 35% dintre banci (33% in Romania) recurg sau intentioneaza sa recurga la recuperatori de creante pentru acest segment. In ceea ce priveste recuperarea tarzie insa, mai mult de doua treimi dintre bancile din regiune (aproape 85% in Romania) externalizeaza cel putin partial", noteaza analistii Roland Berger.

In conditiile in care ponderea creditelor afectate de restante a urcat vertiginos in ultimii ani, bancile au fost nevoite sa isi dezvolte departamentele de colectare, dar au apelat si la serviciile companiilor specializate. Unele banci au creat chiar subsidiare specializate in gestionarea relatiilor cu clientii rau-platnici. Aproape o treime din creditele acordate de banci inregistrau la sfarsitul lunii decembrie intarzieri la plata ratelor de cel putin 30 de zile. Potrivit studiului Roland Berger, 83% dintre bancile locale au vandut sau intentioneaza sa vanda pachete de credite cu intarzieri mari la plata ratelor catre firme specializate in recuperarea creantelor. 

 

citeste integral: zf.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: