PAID: Asigurarea pentru locuinte ramane obligatorie

Data publicarii: 10-03-2011 | Finante-Banci


Pana nu apare o lege care sa includa prelungirea datei-limita pentru incheierea politei, raman in vigoare prevederile actului normativ din 2008, anunta directorul PAID, Marius Bulugea.

Incheierea unei polite de asigurare obligatorii impotriva dezastrelor nu este facultativa atat timp cat Legea 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor este in vigoare, au sustinut membrii Consiliului de Administratie al Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor la o intalnire cu presa.

"O informare de presa a Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), difuzata in data de 15 decembrie 2010, anunta ca termenul-limita pana la care trebuie incheiata polita obligatorie, fara a risca amenzi, a fost decalat de la 15 ianuarie 2011 la 15 iulie 2011. Acest comunicat nu are valoare juridica, pentru ca nu este sustinut de o modificare legislativa", a declarat Marius Bulugea, presedintele director general al PAID.

Potrivit legii, proprietarii de locuinte au obligatia sa le asigure cu o polita care acopera riscul de cutremur, inundatii si alunecari de teren. Polita platita pentru o cladire construita din materiale durabile - tipul A - (beton armat, caramida, lemn etc.) este de 20 euro, iar valoarea asigurata este de 20.000 euro, iar pentru o cladire de tipul B (chirpici, paianta, pamant) polita este de 10 euro, iar valoarea asigurata este de 10.000 euro. Legea mai spune si ca cei care nu incheie o astfel de polita sunt pasibili de amenda din partea primariilor cu 100 pana la 500 lei.

Piedici chiar din partea statului

Chiar initiatorul proiectului privind asigurarea obligatorie a locuintelor, adica statul roman prin MAI, a ajuns sa pericliteze buna functionare a programului. Acest lucru se intampla tocmai din cauza anuntului facut de MAI privind schimbarea datei-limita pentru incheierea unei polite.

"Foarte multi proprietari au inteles, in urma anuntului MAI, preluat de mass-media, ca nu mai sunt obligati sa isi incheie o polita obligatorie. Lucrurile nu stau asa", a spus directorul PAID.

Integral in Romania Libera
Ultimele stiri pe BankNews.ro: