Prima Casa. Cum sa nu ramai fara credit

Data publicarii: 10-03-2011 | Finante-Banci


Fondurile alocate Programului Prima Casa ar putea sa se termine in doua luni, iar reprezentantii Executivului si cei ai Fondului de Garantare nu au oferit nici un semnal privind o eventuala suplimentare. Astfel, solicitantii care vor ramane pe ultima suta de metri trebuie sa ia in calcul riscul de a nu intra in program.

Acordarea unui imprumut prin Programul Prima Casa, in ciuda imbunatatirilor aduse sistemului de transmitere a documentelor intre banci si Fondul de Garantare, poate ajunge sa depaseasca in unele cazuri si o luna.

Mai mult, suma aferenta fiecarui solicitant este blocata la Fondul de Garantare abia la sfarsitul procedurii de acordare a creditului. Prin urmare, este posibil ca unele dosare aflate in analiza la banci sa nu poata fi apoi finantate din cauza epuizarii plafonului. Sau intre momentul vizitei la banca pentru informare cu privire la conditiile de creditare si momentul depunerii complete a dosarului sa se produca o situatie similara.

Principalul risc consta in pierderea avansului platit vanzatorului la incheierea antecontractului si a costului platit pentru evaluarea imobilului.

Reprezentantii Fondului de Garantare au precizat ca au in vedere masuri pentru evitarea la minimum a acestor riscuri. "Daca exista resurse la alte banci, vom proceda la realocare, dar numai in masura in care banca ce mai are plafon nu are documentatii in analiza la nivelul plafonului", a precizat Irina Constantinescu, director in cadrul FNGCIMM.

Intergal in Romania Libera
Ultimele stiri pe BankNews.ro: