Cu cat cresc ratele la credite in 2011
Data publicarii: 10-03-2011 | Finante-Banci
Dobanda medie la euro nu mai poate merge decat in sus motiv pentru care singura sansa a romanilor cu credite in moneda europeana ramane aprecierea leului.
Un lucru este cert in privinta evolutiei dobanzilor la euro anul acesta si in 2012: ele nu pot decat sa creasca. Acesta este mesajul clar transmis atat de actualul guvernator al Bancii Centrale Europene, Jean Claude Trichet, cat si al potentialul viitor guvernator, seful bancii centrale a Italiei, Mario Draghi. "Politica monetara trebuie sa previna deterioarea perspectivelor inflationis-te", apreciaza italianul. Pentru cateva milioane de romani indatorati in euro, acest mesaj poate insemna un singur lucru, adica rate mai mari. De altfel, indicatorul EURIBOR la trei luni, in functie de care este calculata dobanda variabila la credite, aproape ca s-a dublat fata de anul trecut, depasind 1,1% pe an.
Cresteri de pana la patru ori
"Cresterea nu este surprinzatoare. Anormale erau nivelurile extrem de reduse de sub 1%. Treptat sau mai rapid, in functie si de evolutia evenimentelor politice, dobanzile la euro se vor indrepta catre mediile istorice", spune analistul economic Aurelian Dochia. De-a lungul timpului, in perioade de calm economic si politic, dobanda EURIBOR a oscilat in intervalul 4-5%. O revenire la acest nivel ar insemna o crestere cu pana la 4 puncte procentuale a dobanzilor la creditele in euro cu dobanzi variabile. Analistii din Romania sunt ceva mai optimisti in ceea ce priveste anul 2011, indicand o valoare a EURIBOR de aproximativ 2% pentru finele anului, adica o crestere de un procent a dobanzilor fata de finalul lui 2010. In termenii unei rate lunare, aceasta prognoza se traduce intr-o crestere de pana la 10% intr-un scenariu optimist si de pana la 40% intr-un scenariu pesimist.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri