Cu cat cresc ratele la credite in 2011

Data publicarii: 10-03-2011 | Finante-Banci



Dobanda medie la euro nu mai poate merge decat in sus motiv pentru care singura sansa a romanilor cu credite in moneda europeana ramane aprecierea leului.

 Un lucru este cert in privinta evolutiei dobanzilor la euro anul acesta si in 2012: ele nu pot decat sa creasca. Acesta este mesajul clar transmis atat de actualul guvernator al Bancii Centrale Europene, Jean Claude Trichet, cat si al potentialul viitor guvernator, seful bancii centrale a Italiei, Mario Draghi. "Politica monetara trebuie sa previna deterioarea perspectivelor inflationis-te", apreciaza italianul. Pentru cateva milioane de romani indatorati in euro, acest mesaj poate insemna un singur lucru, adica rate mai mari. De altfel, indicatorul EURIBOR la trei luni, in functie de care este calculata dobanda variabila la credite, aproape ca s-a dublat fata de anul trecut, depasind 1,1% pe an.

Cresteri de pana la patru ori

"Cresterea nu este surprinzatoare. Anormale erau nivelurile extrem de reduse de sub 1%. Treptat sau mai rapid, in functie si de evolutia evenimentelor politice, dobanzile la euro se vor indrepta catre mediile istorice", spune analistul economic Aurelian Dochia. De-a lungul timpului, in perioade de calm economic si politic, dobanda EURIBOR a oscilat in intervalul 4-5%. O revenire la acest nivel ar insemna o crestere cu pana la 4 puncte procentuale a dobanzilor la creditele in euro cu dobanzi variabile. Analistii din Romania sunt ceva mai optimisti in ceea ce priveste anul 2011, indicand o valoare a EURIBOR de aproximativ 2% pentru finele anului, adica o crestere de un procent a dobanzilor fata de finalul lui 2010. In termenii unei rate lunare, aceasta prognoza se traduce intr-o crestere de pana la 10% intr-un scenariu optimist si de pana la 40% intr-un scenariu pesimist.

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: