Guvernul a aprobat limita comisionului pentru plata pensiilor prin cont bancar

Data publicarii: 13-09-2006
ordonanta de modificare a legii pensiilorGuvernul a adoptat, miercuri, ordonanta de modificare a legii pensiilor, prin care a fost introdus un comision de 0,15%, platit de la bugetul asigurarilor sociale, pentru plata pensiilor in cont bancar si de 1,3% pentru distribuirea pensiilor la domiciliu prin Posta, informeaza NewsIn. Pensia se va plati optional prin mandat postal, cont curent sau cont de card, in conditiile negociate de Casa Nationala de Pensii si Asigurari Sociale (CNPAS) cu Posta Romana sau cu bancile, iar casele teritoriale de pensii vor trimite, lunar, prin posta, la domiciliul beneficiarilor, taloanele de plata, indiferent de modalitatea in care acestea au fost achitate.

Actul normativ mai prevede ca pensionarii romani care nu au domiciliul in tara pot opta pentru transferul in strainatate al acestor drepturi, transferul din lei in valuta urmand sa se faca la cursul de schimb al Bancii Nationale a Romaniei, valabil la data efectuarii platii. In acest caz, costul transferului sumei in strainatate, dar si cel perceput de banca pentru conversia valutara, vor fi suportate de beneficiar, daca intre Romania si statul in care se face transferul nu exista un acord care stipuleaza altceva. O alta modificare este ca plata pensiei se suspenda daca taloanele de plata sunt returnate la casa de pensii timp de trei luni consecutiv. Reluarea platii se poate face, la cerere, la o luna dupa ce aceasta a fost depusa. Odata cu reluarea platilor vor fi achitate si sumele restante.

Pana in iulie, pe langa posta, pensionarii isi mai puteau primi pensia si in conturi deschise la CEC si Bancpost, fara ca acestea sa perceapa un comision. Casa Nationala de Pensii (CNPAS), a anuntat, la inceputul lunii august, ca plata pensiilor prin Bancpost se va sista in luna septembrie si va continua prin CEC si Posta Romana, dar noi conturi nu vor mai fi deschise la cele doua banci. Casa Nationala de Pensii a reziliat conventiile cu Bancpost si cu CEC pentru plata pensiilor in conturi noi deschise la cele doua institutii bancare.

La Bancpost, vor fi acceptate insa deschideri de conturi pentru plata pensiilor pentru romanii care au domiciliul pe teritoriul altui stat. Pentru clientii Banc Post, plata pensiilor curente in conturile pensionarilor cu domiciliul in Romania se va face pana in luna septembrie, inclusiv, iar in cazul pensiilor restante acestea pot fi incasate prin conturile Bancpost in perioada septembrie 2006-februarie 2007. Dupa aceasta data, banii neridicati din conturi se vor restitui caselor teritoriale de pensii. In ceea ce priveste plata pensiei prin conturi deschise la CEC, institutia va efectua in continuare plata celor care au deja conturi deschise la filialele teritoriale.  Numarul pensionarilor care primeau banii prin cont la cele doua banci era de 450.000 de persoane, atat din tara, cat si din strainatate, din care 250.000 primeau prin CEC, iar 200.000 prin Bancpost.
 

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: