Inflatia mare din februarie este o veste neplacuta

Data publicarii: 11-03-2011 | Economie


Inflatia mare din februarie este o veste neplacuta, dar conditiile monetare raman adecvate, spune viceguvernatorul BNR Cristian Popa

Cresterea preturilor de consum cu aproape 0,8% in februarie a fost o "veste neplacuta" spune Cristian Popa, viceguvernatorul BNR responsabil de politica monetara.

"Conditiile monetare din perspectiva momentului de fata raman adecvate.
Va trebui sa avem o noua prognoza de inflatie si sa vedem in momentul respectiv daca este nevoie de o adecvare a acestor conditii monetare in sens larg", a spus Popa. Prognoza BNR din februarie indica o inflatie de 3,7% la sfarsitul anului, insa acum analistii o catalogheaza drept prea optimista. Dupa saltul preturilor din februarie, inflatia anuala a urcat la 7,6%. BNR mentine dobanda-cheie la leu la 6,25% pe an din mai anul trecut, cand inflatia era sub pragul de 5%. Majorarea TVA din vara trecuta de la 19% la 24% a inflamat preturile, iar in ultimele luni au aparut presiuni importante de scumpire a alimentelor si combustibililor, pe fondul cresterii cotatiilor pe bursele internationale.

"Exista efecte de baza care trebuie citite la justa lor valoare sau amploare. Vad la BNR si la analisti o convingere similara si acest lucru trebuie sa incurajeze: ca in a doua parte a anului sunt sanse mari ca inflatia sa coboare semnificativ fata de valorile in jurul carora va osocila pana in iulie, prin disparitia efectului cresterii TVA."
sursa: zf.ro