Botis: Noul Cod al Muncii nu se mai bazeaza pe latura sociala

Data publicarii: 14-03-2011 | HR/Cariere


Noul Cod al muncii va pune baza pe performanta, nu pe latura sociala, astfel incat angajatorii sa se poata dezvolta si sa poata crea noi locuri de munca. Acesta este mesajul pe care ministrul Muncii, Ioan Botis, l-a transmis sambata agentilor economici din judetul Bistrita-Nasaud, cu care s-a intalnit la initiativa Camerei de Comert si Industrie.

"Codul muncii pune baza pe performanta, nu mai pune baza doar pe latura sociala, ii spune si angajatorului, si angajatului ca au un interes comun - sa faca performanta si ca nu este atributul angajatorului sa faca protectie sociala sau asistenta sociala. Faceti profit, investiti, dezvoltati-va si creati locuri de munca - acesta este mesajul Codului muncii pentru intreprinzatori, pentru angajatori. De asistenta sociala se ocupa institutia numita stat, care are asemenea instrumente", a spus Botis.


Ministrul Muncii a declarat ca se impunea o reducere a cheltuielilor pe zona sociala, avand in vedere ca acestea erau in continua crestere.

"Din punctul meu de vedere, Codul muncii este prima etapa in ceea ce inseamna o reforma adevarata in economia Romaniei. Pana acum, cel putin din punctul de vedere al Ministerului Muncii, am incercat doar sa reajustam cheltuielile sociale, pentru ca in momentul in care am preluat acest minister am constatat ca avem o curba de crestere pe cheltuieli sociale de aproximativ un miliard de lei pe an, astfel incat din 2006 pana in 2009 am ajuns cu cheltuielile sociale de la sase miliarde la noua miliarde de lei - foarte mult pentru o tara ca Romania, o tara care are o economie in dezvoltare si care are nevoie in primul rand de investitii si de dezvoltare, si nu neaparat de a pune accentul pe zona sociala", a sustinut Botis.

El a dat ca exemplu ajutorul pentru incalzire, de care beneficiau in trecut peste 3,9 milioane de familii din Romania, dar dupa introducerea noilor criterii de acordare numarul beneficiarilor s-a redus de trei ori.

 

integral in: capital.ro