Top 5 cei mai noi miliardari

Data publicarii: 14-03-2011 | Diverse



Anul acesta, in topul celor mai bogati oameni din lume realizat de publicatia Forbes, 214 de noi miliardari au ocupat pozitii, fata de recolta de 97 miliardari de anul trecut. China conduce clasamentul cu cei mai multi noi intrati, 54 la numar, urmata de Rusia. Noii miliardari au afaceri cu energie, moda sau retail. Iata-i pe primii 5!

1. Li Li, China, 47 ani
Avere neta: 5,7 miliarde dolari

Cel mai bogat nou intrat in top, este Li Li, care a devennit miliardar anul trecut prin compania sa farmaceutica, care a fost vedeta bursei din Shenzen. Compania Shenzhen Hepalink Pharmaceutical produce heparina, folosita pentru tratarea bolilor cardiovasculare si cerebrovasculare, dar aprovizioneaza si gigantul Sanof-Aventis. Li a infiintat compania impreuna cu sotia sa, in 1980, amandoi avand diplome de chimisti.

2. Xavier Niel, Franta, 43 ani
Avere neta: 3,7 miliarde dolari

Niel s-a alatural listei datorita actiunilor pe care le detine la Iliad SA, un jucator important pe piata telecomunicatiilor din Franta. In 1984, pe cand era inca in liceu, a pus bazele Minitel, precursorul Internetului in Franta. In 1993, a lansat primul provider de Internet din tara: WorldNet, pe care l-a vandut cu 50 de milioane de dolari inainte de explozia .com. Niel detine peste 62% din Iliad, dar si actiuni la publicatia Le Monde.

3. Lars Larsen, Danemarca, 62 ani
Avere neta: 3,6 miliarde dolari Source: home furnishings

Unul dintre cei mai cunoscuti oameni de afaceri in Danemarca, Lars Larsen detine un lant de magazine de mobilier - JYSK, fiind in competitie directa cu vecinul IKEA. Anul trecut, compania a inregistrat vanzari de 3 miliarde de dolari. Larsen a lucrat la o ferma de cartofi, unde a devenit ucenic pentru un magazin de paturi, iar primul depozit de paturi l-a deschis in 1979. Acum are 1.750 de magazine de mobila in 35 de tari, iar anul trecut a deschis 2 magazine in China.

 

 

continuarea in: money.ro