Actiunile companiilor japoneze scad, yenul se prabuseste

Data publicarii: 14-03-2011 | Finante-Banci

Actiunile companiilor japoneze au inregistrat scaderi masive in prima zi de tranzactionare de dupa cutremurul devastator care a lovit tara, indicele Nikkei, al Bursei din Tokyo, coborand cu 6,98%, la 9.460 de puncte, relateaza BBC News.

Productia unora dintre cele mai cunoscute companii nipone a fost oprita, generand scaderi ale actiunilor. Titlurile producatorului de automobile Nissan au pierdut 9,5%, dupa inchiderea tuturor uzinelor sale, in timp ce actiunile companiei Toshiba, care produce, printre altele, semiconductori si reactoare nucleare, au scazut cu 16%.

Valoarea actiunilor Hitachi a coborat tot cu 16% iar cea a titlurilor Tokyo Electric Power Company, cu 24%. Actiunile Honda, al treilea producator de automobile, ca marime, din Japonia, au pierdut 9,1%.

Pe de alta parte, actiunile companiilor de constructii au inregistrat cresteri semnificative, pe fondul sperantelor privind inceputul reconstructiei in Japonia, arata BBC News.

Titlurile companiei de constructii Kajima au crescut cu 17,9%, in timp ce ale companiei Nishimatsu Construction au castigat 21%. 

Banca Japoniei a anuntat ca va injecta 15 trilioane de yeni (183 miliarde de dolari) in sistemul bancar, pentru a stabiliza pietele.

Moneda japoneza s-a prabusit in fata dolarului, un dolar tranzactionandu-se, luni, la Londra, contra a 82,12 yeni, in timp ce, saptamana trecuta, dolarul era cotat, la New York, la valoarea de 81,14 yeni, dupa ce atinsese, mai devreme, chiar valoarea de 80,62 yeni, cel mai ridicat nivel din 9 noiembrie 2010, informeaza Bloomberg. 

NewsIn