Doar in 40% din gospodariile romanesti exista un calculator

Data publicarii: 16-03-2011 | IT&C


Dotarea gospodariilor romanesti cu calculatoare este deficitara, in 48% din totalul acestora nu exista calculator, iar in 40% dintre acestea exista in dotare un desktop PC, conform unui studiu realizat de The Gallup Organization Romania, la cererea Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM)

Majoritatea gospodariilor romaneSti (56%) nu dispun de acces la internet, in timp ce, dintre cele care beneficiaza de acces, cele mai multe (39%) folosesc reteaua de telefonie fixa. Utilizarea accesului mobil (2%) si a accesului combinat, fix-mobil (3%), ocupa pozitii de nisa din acest punct de vedere.

Aproape jumatate dintre respondenti (47%) nu au utilizat niciodata internetul, in timp ce majoritatea consistenta a celor care au utilizat internetul au facut-o recent, in ultimele trei luni (47%).

Principala locatie de accesare a internetului este acasa (42%), locul de munca sau scoala (16%) reprezentand locatia secundara mentionata de catre respondenti. Telefonul mobil/laptopul si internet cafe-urile constituie modalitati periferice de accesare a internetului (3%), fiind, surprinzator, plasate semnificativ in urma prietenilor si cunostintelor.

RCS&RDS are 45% din piata furnizorilor de internet

Principalii furnizori de internet pentru conexiunile fixe sunt RCS & RDS (45%), Clicknet-Romtelecom (24%) si UPC (12%), in timp ce conexiunile mobile sunt furnizate preponderent de Orange (45%), Vodafone (33%), Zapp (6%) si RCS & RDS (5%).
Aproape jumatate dintre respondenti nu au putut indica viteza maxima de transfer a conexiunilor fixe de acces la internet utilizate in gospodariile lor. Pentru 42% dintre gospodariile ai caror respondenti au indicat viteza maxima de transfer, aceasta cuprinsa intre 1 si 5 Mbps, in timp ce pentru alte 31%, viteza mentionata a fost intre 5 si 15 Mbps. 

 

integral in: capital.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: