Crestere de 45% pe piata investitiilor

Data publicarii: 17-03-2011 | Imobiliare



2010 a fost un an mai bun pentru piata de investitii fata de 2009, acest sector al pietei imobiliare inregistrand un volum de 327,3 milioane euro. Suma reprezinta un plus de 45% fata de volumul din 2009, un an foarte slab pentru investitii, arata cel mai recent raport de piata al CBRE Romania.

In cel de-al doilea semestru al anului 2010 s-a inregistrat o activitate mai scazuta pe piata de investitii comparativ cu prima jumatate a anului. Semestrul 2 a avut un minus de 55% fata de primul semestru, insa a marcat prima mare tranzactie cu un proiect office - Floreasca Business Park. Cele mai cerute produse investitionale au fost cele comerciale (parcuri de retail, centre comerciale sau de tip big box) si cladirile de birouri. Numarul si volumul tranzactiilor institutionale rezidentiale este limitat la sub 6% din total. Nu s-au inregistrat tranzactii investitionale pe domeniul industrial, mixed-use sau hotelier. In total, s-au inregistrat 14 tranzactii, iar valoarea medie a tranzactiei a fost de 23,4 milioane EUR.

Scaderea randamentelor investitionale a fost inregistrata numai la finele lui 2010, indicii aratand reduceri

pentru toate sectoarele imobiliare. Intarirea ratei randamentului a fost confirmata pentru proprietatile de top si mult mai putin pentru proprietatile din zonele secundare. Diferenta mare dintre proprietatile de top si cele secundare este de asteptat sa se mentina pentru o perioada mai lunga de timp. Cu toate ca in semestrul 2 nu au fost tranzactii de investitii cu produse de retail, acest segment a reprezentat mai bine de 60% din totalul tranzactiilor din 2010. Astfel, in 2010 piata spatiilor comerciale a totalizat 196,9 milioane EUR, cu urmatoarele tranzactii:

Auchan si Bricostore in Pitesti, proprietati detinute de Avrig 35 si vandute catre NEPI;

Atrium Center Arad (50% din actiuni) cumparate de Arcadom, compania de constructii parte a TriGranit Corporation, pentru suma de 35,5 milioane euro;

Immofinanz a finalizat tranzactii pentru proprietati in dezvoltare precum: Polus Center Constanta, West Gate Craiova si Euromall Galati.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: